Bicnic

europanEmplaçament: Carrer Girona 68, Barcelona

Data: Setembre 2017

Promotor: Betlem i Toormix

– El restaurant Bicnic està situat gairebé a la cantonada dels carrers Consell de Cent i Girona. Es tracta d’una ampliació del negoci original del restaurant Betlem, una antiga botiga “delicatessen” que fa uns anys es va transformar en bar de tapes.

Bicnic és l’evolució natural del negoci. Per complementar la oferta del Betlem, es proposen 3 nous conceptes culinaris al local adjacent; un “fast-good”, un restaurant més tradicional i una “taula calenta” on es podrà tenir visió directa de la cuina.

Bicnic significa “el picnic del Betlem”. El concepte original que fa de fil conductor durant tota l’experiència culinària va ser desenvolupat conjuntament amb Toormix, estudi de disseny i socis de Bicnic.

Bicnic és un viatge conceptual des de la ciutat fins al lloc del “pícnic”, en una (re)creació d’un bosc. Com si fossim uns espectadors que es desplacen dins d’un cotxe, el recorregut a través de Bicnic ens duu des d’una primera àrea més urbana, la “fast”, on la barra i la trasbarra presenten formes i materials semblants als de les façanes dels carrers de la ciutat.

(foto)

Mentre entrem més cap a l’interior, els materials són més i més metàl·lics, i les proporcions ens mostren uns ritmes més repetitius. Aquesta zona intermèdia és la carretera, la que també dóna accés a la cuina.

(foto)

Si seguim cap a l’interior arribem finalment a l’slow. El paviment canvia i les formes es tornen més irregulars, gairebé arbòries, una abstracció d’un bosc on fer un picnic. Ens envolten siluetes de muntanyes i llums suspeses que provoquen clars i ombres.

(foto)

L’experiència com a programa

 

El disseny d’un restaurant no està basat únicament en la creació d’un lloc on et posen un plat davant perquè te’l mengis. Els restaurants són espais experiencials on tots els sentits han de ser complaguts per igual, i de manera coordinada. No qualsevol menjar serveix per a qualsevol espai, el que es dissenya és l’experiència i no només el local.

En el moment experiencial d’un sopar en un lloc especial, la informació visual que ens arriba pels ulls ha d’estar controlada perquè ens evoqui certes imatges. Una de les eines de projecte que utilitzarem serà, per tant, l’imaginari col·lectiu. Això a Bicnic es tradueix amb les siluetes de Sant Llorenç del Munt i del Pedraforca, molt fàcilment identificables, que seran les que ens confirmaran el viatge conceptual lluny de la ciutat.

Plantar a terra

En un local en forma de U, on entrem per una de les puntes i comencem un viatge conceptual, ens trobem que com més allunyats hem arribat en aquest viatge més a prop tornem a estar de la ciutat. Per evitar aquest contacte directe ens guardem un espai coixí endarrerint la façana i creant un petit bosc, aquest cop literalment, plantant plantes a terra.

D’aquesta manera, expliquem als vianants que el món pot moure’s més a poc a poc, d’una manera més humana i que la ciutat pot renaturalitzar-se. També recordem a qui ja hagi viscut Bicnic, mitjançant un bosc real, l’experiència viscuda en el restaurant en el seu bosc recreat.

(foto)

IMG_9468

IMG_9596

IMG_9556

IMG_9546

IMG_9445

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s