Altell Copons

altell copsEmplaçament: Barcelona – Barri de Gràcia

Data: Juny 2005

Promotor: Privat

Projecte: Narcís Font Juan + Roger Subirà Ezquerra

Es plantegen els 2 altells de les habitacions com a una ampliació de l’habitatge i no només com a ampliacions de les dues habitacions. Amb el temps, cada un d’ells es podrà fer servir de diferents maneres segons es consideri oportú. D’aquesta manera,  es refan les antigues connexions entre les dues habitacions perquè es puguin crear connexions altell-altell o habitació-habitació. Una escala de gat i un moble-escala permetran les connexions entre cada habitació i el seu altell. D’aquesta manera, les possibilitats d’utilització futures són múltiples.

Layout1

L’alçada total de l’estança, 3.70m, va fer que es busqués un cantell mínim perquè pogués quedar la major alçada possible. Es va utilitzar, per tant, una estructura metàl·lica de tubs de 80x80mm i una relliga d’entrebigat, sobre la qual es va disposar un parquet laminat de 16mm de gruix. El conjunt, per tant, fa menys de 10cm de cantell, deixant per tant 1.80 d’alçada tan a la part inferior com a la part superior de l’altell.

Layout1 (2)Aquestes bigues es podien fixar fàcilment al mur mitjaner, però no a un envà que divideix aquestes habitacions amb la gran sala d’estar. D’aquesta manera, cada una de les bigues va haver de ser subjectada per un petit pilar de la seva mateixa secció per baixar les càrregues cap al terra. El resultat, per tant son uns conjunts de biga-pilar en forma de L girada.

Layout1 (3)

Quan es va plantejar quin era el mobiliari que caldria posar en aquest altell, només calia proporcionar lloc d’emmagatzematge, els altres mobles, es reutilitzarien els antics. D’altra banda, també calia alguna infraestructura per pujar a dalt als altells. Per fer possible alguna de les convinacions d’us, calia una escala per cada un dels altells. Segons el grau de variabilitat Es va optar per una escala de gat a l’altell petit. Pel gran, però, es va optar  per un armari-escala.

De la mateixa que en els armaris-escala orientals, un “moble” d’aquestes característiques pertany a una escala intermitja entre l’edifici i l’objecte. Varem buscar preservar aquesta ambigüitat i potenciar-la. Com a escala, forma part de la infraestructura de l’habitació, tot i que està construït com si fos un petit moble, de manera que es pot canviar de posició fàcilment. La barana és molt semblant a la de l’altell, cosa que reforça, per altra banda, el caràcter infraestructural.

Layout1 (4)

Per l’escala de l’altell petit, es va optar per comprar una escala de gat d’IKEA i modificar-la. Amb un parell de tubs collats es va transformar una escala de gat que
generalment s’utilitza únicament per a accedir a alçades més grans. D’aquesta manera, es podia pujar fàcilment a l’altell.

Layout1 (4)

Les baranes de l’altell mantenen també el principi de variabilitat en el temps. Com si fos un repunt provisional, les baranes estan formades per un marc que abasta tot el
perímetre, i amb un cable trenat es va “cosint” per impedir la caiguda, deixant lliure el tram immediatament davant de les escales, per on s’accedirà. Si mai es vol accedir per un altre punt de l’altell, només cal canviar de posició aquest cable.

_MG_7243_MG_7252_MG_7267_MG_7270_MG_7291_MG_7234

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s