Bicnic

europanEmplaçament: Carrer Girona 68, Barcelona

Data: Setembre 2017

Promotor: Betlem i Toormix

El restaurant Bicnic està situat gairebé a la cantonada dels carrers Consell de Cent i Girona. Està impulsat pel mateix equip que el del restaurant Betlem, contigu al local, a qui s’afegeix l’equip de dissenyadors Toormix.

A Bicnic es proposen 3 conceptes; un “fast-good”, un restaurant més tradicional i una “taula calenta” on es podrà tenir visió directa de la cuina.

Bicnic significa “el picnic del Barcelona”. El concepte original que fa de fil conductor durant tota l’experiència culinària va ser desenvolupat conjuntament amb Toormix.

Bicnic és un viatge conceptual des de la ciutat fins al lloc del “pícnic”, en una (re)creació d’un bosc. Com si fossim uns espectadors que es desplacen dins d’un cotxe, el recorregut a través de Bicnic ens duu des d’una primera àrea més urbana, la “fast”, on la barra i la trasbarra presenten formes i materials semblants als de les façanes dels carrers de la ciutat.

DSCF3068foto: Toormix

Mentre entrem més cap a l’interior, els materials són més i més metàl·lics, i les proporcions ens mostren uns ritmes més repetitius. Aquesta zona intermèdia és la carretera, la que també dóna accés a la cuina.

IMG_9911foto: Toormix

Si seguim cap a l’interior arribem finalment a l’slow. El paviment canvia i les formes es tornen més irregulars, gairebé arbòries, una abstracció d’un bosc on fer un picnic. Ens envolten siluetes de muntanyes i llums suspeses que provoquen clars i ombres.

DSCF3028foto: Toormix

L’experiència com a programa

El disseny d’un restaurant no està basat únicament en la creació d’un lloc on et posen un plat davant perquè te’l mengis. Els restaurants són espais experiencials on tots els sentits han de ser complaguts per igual, i de manera coordinada. No qualsevol menjar serveix per a qualsevol espai, el que es dissenya és l’experiència i no només el local.

En el moment experiencial d’un sopar en un lloc especial, la informació visual que ens arriba pels ulls ha d’estar controlada perquè ens evoqui certes imatges. Una de les eines de projecte que utilitzarem serà, per tant, l’imaginari col·lectiu. Això a Bicnic es tradueix amb les siluetes de Sant Llorenç del Munt i del Pedraforca, molt fàcilment identificables, que seran les que ens confirmaran el viatge conceptual lluny de la ciutat.

DSCF3052

foto: Toormix

Plantar a terra

En un local en forma de U, on entrem per una de les puntes i comencem un viatge conceptual, ens trobem que com més allunyats hem arribat en aquest viatge més a prop tornem a estar de la ciutat. Per evitar aquest contacte directe ens guardem un espai coixí endarrerint la façana i creant un petit bosc, aquest cop literalment, plantant plantes a terra.

BICNIC_PLN_grafic_20171002

D’aquesta manera, expliquem als vianants que el món pot moure’s més a poc a poc, d’una manera més humana i que la ciutat pot renaturalitzar-se. També recordem a qui ja hagi viscut Bicnic, mitjançant un bosc real, l’experiència viscuda en el restaurant en el seu bosc recreat.

 

DSCF3027

foto: Toormix

moodboard

Materials Bicnic